You are currently viewing Παναγία Επτάσπαθη

Παναγία Επτάσπαθη


Η εικόνα της Αγίας Θεοτόκου με τα επτά σπαθιά είναι μια από τις πιο θαυμαστές εικόνες στη Ρωσία. Για πολλούς αιώνες, οι Χριστιανοί έκαναν έκκληση στη Βασίλισσα των Ουρανών μέσω αυτής της εικόνας εάν ξεκινούσαν πόλεμοι ή εξεγέρσεις στη χώρα ζητώντας συμφιλίωση και απελευθέρωση από την σκληρή καρδιά.
Έχει σχέση με την προφητεία του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου, την οποία καταγράφει ο ευαγγελιστής Λουκάς: «…καί σού δέ αυτής τήν ψυχήν διελεύσεται ρομφαία…»(Λουκ. 2.35). Τα συγκεκριμένα λόγια, αναφέρονται στον πόνο που θα βίωνε η Παναγία κατά τη στιγμή του χωρισμού από τον αγαπημένο της Υιό, όταν μπροστά στα μάτια της Τον εσταύρωσαν.
Μια άλλη ερμηνεία της εικόνας είναι ότι τα επτά σπαθιά που διαπερνούν το στήθος της Αγίας Θεοτόκου υποδηλώνουν τα επτά βασικά ανθρώπινα αμαρτωλά πάθη που η Μητέρα του Θεού μπορεί εύκολα να διαβάσει σε κάθε ανθρώπινη καρδιά. Από την αρχαιότητα, η Εκκλησία έχει καθιερώσει την έννοια των επτά βασικών αρετών τις επτά θανατηφόρες αμαρτίες, ‘όπως επίσης επτά εκκλησιαστικά διατάγματα κ.λπ.
Σύμφωνα με τον μύθο, η πρωτότυπη θαυματουργή εικόνα της Μητέρας του Θεού με τα επτά σπαθιά αγιογραφήθηκε πριν από περισσότερα από 500 χρόνια. Δυστυχώς, μετά την οκτωβριανή επανάσταση, η θαυματουργή εικόνα εξαφανίστηκε. Υπάρχουν όμως πολλές αντιγραφές της που είναι επίσης θαυμαστές, μία από αυτές βρίσκεται στην Εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Μόσχα.
Η εικόνα αυτή βρισκόταν στο κωδωνοστάσιο μιας εκκλησίας κοντά στον ποταμό Τόσιν στην πόλη Βολόγκντα. Ωστόσο, χωρίς να γνωρίζουμε το λόγο, η εικόνα ήταν με το πρόσωπο προς τα κάτω και χρησίμευε σαν μια απλή σανίδα. Ο Θεός βέβαια, δεν άφησε να συμβαίνει για πολύ καιρό αυτή η κατάσταση και συνέβη το εξής. Ένας κάτοικος της περιοχής, ο Καντίκωφ, ο οποίος υπέφερε από πολλές ασθένειες, είδε στον ύπνο του ότι έπρεπε να ψάξει στο κωδωνοστάσιο για μια εικόνα και να προσευχηθεί σ ’αυτήν για να γίνει καλά. Πράγματι πήγε στην εκκλησία, αλλά οι άνθρωποι που ήταν εκεί δεν του έδωσαν μεγάλη σημασία. Ο άντρας όμως δεν τα παράτησε και συνέχισε να πηγαίνει στην εκκλησία, ώσπου την τρίτη πια φορά, τον άφησαν να ψάξει. Ο Καντίκωφ βρήκε την εικόνα, την καθάρισε, την προσκύνησε και θεραπεύτηκε.
Διετέλεσε όμως, πολλά ακόμη θαύματα. Το 1830 στην πόλη Βολόγκντα υπήρχε επιδημία χολέρας. Τότε πραγματοποίησαν λιτανεία και η αρρώστια θαυματουργικά κατέπαυσε. Πέρα από τα θαύματα όμως, η εικόνα της Παναγίας, σε κάποιες στιγμές δύσκολες για το λαό στιγμές, δάκρυσε. Αυτό συνέβη στις 12 Αυγούστου 2000, όταν συνέβη η τραγωδία με το υποβρύχιο Κούρσκ και στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 όταν κατέρρευσαν οι Δίδυμοι Πύργοι.
Μπροστά από την εικόνα της Αγίας Θεοτόκου με τα επτά σπαθιά προσεύχονται όταν υπάρχει διαφωνία, διαμάχη, εχθρότητα ή δύσκολη αντιδικία στη ζωή ενός ατόμου. Τιμάται επίσης ως φύλακας της εστίας. Προσεύχονται στην Παναγία για να διατηρήσουν την αρμονία στο σπίτι, να κάνουν ειρήνη με συγγενείς, να επιλύσουν μια μακρά σύγκρουση με τους αγαπημένους τους, να βελτιώσουν τις σχέσεις μεταξύ συζύγων, καθώς και παιδιών και γονείς.
Είναι επίσης γνωστή και με την ονομασία «Η προφητεία του Δικαίου Συμεών» ή «Το γαλήνεμα των κακών ψυχών».
Ο εορτασμός της πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο στις 26 Αυγούστου (13 Αυγούστου, παλιό ημερολόγιο).

Αφήστε μια απάντηση